Okosotthon

Energetika, okosban?

Világítás rendszerek okos működtetése sokunkban azt juttatja eszünkbe, hogy mobil applikáción keresztül bekapcsoljuk a lakásban, vagy a kertben lévő égőket. Egy okosotthon rendszerben ez sokkal több. Okosotthon rendszerben az eszközök együttműködnek egy leprogramozott jelenet szerint és önállóan, beavatkozás nélkül lépnek működésbe. Ezeknek a jeleneteknek pedig csak a képzelet szabhat határt. Lássunk  néhány példát.  
A fogadó fény az egyik leghasznosabb funkciója egy okos otthonnak. Képzeld el, hogy egy nehéz nap után nem egy üres és sötét lakásba érkezel haza hanem, amint kikapcsolod a riasztót felgyúlnak a fények az előszobában és a nappaliban. Illetve egyidejűleg kellemes zene, vagy kedvenc tévé csatornád szólal meg.
Örök kedvenc a funkciók közül az éjszakai fényEgy intelligens ház éjszaka is dolgozik tulajdonosának legnagyobb örömére. Ismerős az érzés, amikor hajnali kettőkor kibotorkál a mosdóba és vakító fény fogadja a villany felkapcsolásakor?  A FIBARO okos otthon rendszer segítségével könnyen megoldható, hogy ha az érzékelő mozgást érzékel a folyosón és a mosdóban, a lámpák minimális fényerősséggel felkapcsolódnak. Dolgunk végeztével pedig kísérőfényt biztosítanak amíg visszabújunk ágyunkba, végül automatikusan lekapcsolódnak.  
Gond nélküli távozás. Néhány FIBARO Wall Plug a lakás különböző részein, például a vasalóhoz, hajsütővashoz, kávéfőzőhöz, multimedia berendezésedhez, hogy amikor elmész, csak be kelljen riasztanod és biztos lehetsz benne, hogy semmi nem marad áram alatt, aminek nem kell. Lépj ki a lakásból gond nélkül. Továbbá a FIBARO Wall Plugokkal olyan egyéb fényforrásokat is bevonhatsz világításvezérlés alapú jeleneteidbe, mint például álló lámpák és asztali lámpák, a lehető legegyszerűbb módon. Amint bekapcsolod a riasztót, vagy az összes mobil telefon elhagyja a lakást, az okosotthon leellenőrzi a fogyasztókat, és ha talál bekapcsoltat, azt áramtalanítja.
  • Text Hover
  • Text Hover
A jelenlét szimuláció a FIBARO okos otthon rendszer egyik olyan funkciója, amely fokozott biztonságot nyújt az intelligens otthon használójának. Mindenki jobban tud pihenni nyaralás alatt, ha tudja, hogy otthon minden rendben. A jelenlét szimuláció pont ezt a nyugalmat biztosítja számodra. Ha néhány kulcsablaknál hagyod, hogy kiszűrődhessen fény, akkor a FIBARO rendszer előre megadott paraméterek szerint kapcsolgatja a világításod, mintha otthon lennél esténként.
Egy okos otthon tulajdonos életében is előfordul egy-egy hosszabb távollét, nyaralás, üzleti út. Vajon ilyenkor egy okos otthon hogyan viselkedik? Az intelligens ház rendszerével nyugodtabban végezheti üzleti dolgait, vakációját. Ha kell akár a redőnyöket is automatikusan működteti az előre meghatározott beállítás szerint. És mi a legjobb az egészben? Nem is kell hozzá külön modul, mert nyugodtan használhatod azokat, amelyeket már a fogadó és éjszakai fényeidhez beépítettél.
Kerti okos megoldásokkal
, a kerti fények bevonásával a téli sötétben érkezésedkor irányfényként kapcsolódnak fel a lámpák, majd ha beléptél a lakásba hangulatvilágításra váltnak át. Ha kerti partit szervezel a lámpákat e funkcióra kapcsolva hangulatosabbá teheted azt. Az éjszaka pedig automatikusan visszaáll a rendszer irányfény funkcióra. Hétvégén vagy ünnepnap díszvilágítást szeretnél, az okosotthon ezt nem felejti el és önmaga kapcsolja be ennek megfelelően a kerti fényeket.
Ezen túl a dimmer és a wall plug eszközök folyamatosan monitorozzák az elektromos energia fogyasztást, így valós időben láthatód, akár forintosítva is, melyik fogyasztó használata emésztett fel több energiát, vagy pénzt. Ez alapján optimalizálni tudod felmerülő költségeid.
Ezt tudja egy okosotthon, ellentétben a mobil applikáción keresztül vezérelt égőktől, látod a különbséget?