Okosotthon

Komplex megoldásaink

Árnyékolás vezérlés, hőszivattyú, infra fűtés, napelem rendszer, kapu vezérlések, kert vezérlés, robotporszívó, robotfűnyíró és sok más. Othonunkban egyre több elektromos eszközt használunk és ez a jövőben még csak fokozódni fog. Ezek az eszközök ugyan egyre takarékosabbak, de mivel számuk nő, így fogyasztásuk is. Mit tehetünk, hogy optimalizáljuk költségeinket, de mégis kihasználjuk a rendszerekben rejlő kényelmet és hatékonyságot. 

Nagyon egyszerű, gondolkozzunk komplex otthoni rendszerekben.

Ma kiemelten fontos a megújuló energia felhasználása, ennek legegyszerűbb módja a háztartási méretű kiserőmű, azaz a házi napelem rendszer kiépítése. Ezek a ma még hálózatra tápláló rendszerek egyre olcsóbbak, 8-10 év alatt megtérül beruházásuk és már kamatmentes kölcsönt is kapunk kiépítésükre. Így a havi villanyszámlánk árán közel azonos törlesztő részlettel olyan rendszert kapunk, amely 10 év után költségek nélkül termel részünkre energiát.

Ám mielőtt belefogunk, alaposan gondoljuk át milyen rendszert szeretnénk kiépíteni. Ma már jórészt smart vezérlésű napelemeket telepítenek, köztük mi is, mivel ezek hatásfoka 5-25 % jobb hagyományos elődjeiknél és bármiféle probléma esetén azonnali jelzést kapunk működésükről. Bövebben olvashat erről ebben a cikkünkben.

Ha már optimális energia forrásunk van akkor optimalizáljuk meglévő eszközeink működését is. Sokan nem is gondolunk arra, hogy fűtésünket vagy klímánk működését összehangoljuk például a redőny vezérléssel. Pedig ezzel 5-20 % energiát is meg tudunk takarítani.

Télen a fűtés szezon idején egy napsütötte oldalon lakásunk plusz energiához jut, hacsak nem zárjuk el redőnyeinkkel ezt a lehetőséget. Nyáron viszont ennek ellenkezője, a lakásunkat melegítő nap elől tudjuk árnyékosabbá tenni lakásunkat és így kevésbe kell a klímát használnunk. Az általunk kivitelezett rendszerek esetében a vezérlés értékeli a külső hőmérsékleti és egyéb paramétereket. A lakásban a hőmérsékletet, páratartalmat és a fény intenzitást is. Ennek megfelelően tudja hatékonyan együtt működteti rendszereinket. A központunk tudja azt, hogy a lakásban nincs senki, így nyáron leereszti a redőnyöket és optimumra veszi vissza a klíma rendszert. Télen hasonlóan, ha kell felhúzza a redőnyöket és vissza veszi a fűtés teljesítményét.

  • Text Hover
A kerti öntözéssel is tudunk takarékoskodni. Nem csak az elektromos teljesítménnyel, hanem az elhasznált víz mennyiségével. Ma még a kerti rendszerek zöme időpontra öntöz, erre van vezérelve. Az általunk telepített vezérlés képes arra, hogy körönként más-más mennyiségű vizet jutasson a növényekhez, azok igénye alapján. Nem időre öntöz, hanem a talaj nedvesség tarttalma, a levegő páratartalma, hőmérséklete alapján, de figyelembe veszi azt is, hogy várható e csapadék a közel jövőben. Így nem öntözi túl feleslegesen a növényeket és nem pazarolja a vizet. 

Nem beszéltünk még a lakásunk, kertümk világítás technikájának optimalizálásáról, lakás biztonsági megoldásainkról és egyebekről. Ha ezek is érdeklik, akkor olvassa el cikkeinket, iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy tájékoztatni tudjuk a világban már megjelent legújabb újdonságokról!

Még mielőtt elbúcsúzna tőlünk, csak egy olyan újdonságról tájékoztatnánk, mely új megvilágításba helyezheti a smart napelem rendszerek használatát.

Japánban már bevált megoldás és az új rendszereikben is alkalmazzák a napelem rendszer és az elektromos autó töltésének összehangolását. Nem csak azért, mert így költség hatékonyabban tudják a járművet üzemeltetni, hanem azért mert a jármű akkumulátora szolgál vészhelyzet esetén a lakás működtetésére. Természeti katasztrófák esetén jöttek rá, hogy amikor az elektromos szolgáltatás hoszabb-rövidebb időre megszakadt, a napelem rendszer esetén a jármű akkumulátorába tudták tárolni az energiát és így folyamatos elektromos ellátás volt helyben. Így működtetni tudták elektromos rendszereiket.

Vagy halott már arról, hogy Ausztráliában a használt elektromos autók akkumulátorait sziget üzemű naperőművekhez használják fel energia tárolásra?

Lássuk be, vannak még olyan lehetőségek, amire még nem is gondoltunk.    

KÉRJE AJÁNLATUNKAT!

Ha Önt is komplex megoldások és komplex rendszerek érdeklik, kérje ingyenes tanácsadásunk.