Általános

Okosotthon kezdetek

Sokan érdeklődnek ma már az okosotthon megoldások után, de kevesen vannak tisztában a lehetőségekkel és egyáltalán mi is az az okosotthon. Ebben szeretnénk segíteni minden leendő ügyfelünknek. Azoknak is akik már érdeklődnek e technológiák iránt, de nem ismerik ki magukat a különböző eszközök, rendszerek között és azoknak is, akik már tudják mit szeretnének, de a megvalósítást szakemberre bíznák. 

Amerikában 40 évvel ezelőtt kezdtek el okos otthonokat építeni, vezetékes megoldásokkal. Ma már van olyan okosotthon szolgáltató amerikában, aki már több százezer ügyfelet kezel, mint például a Vivint, aki saját megoldásokat és távfelügyeletet is nyújt.

Az első okosotthon megoldások alapvetően vezetékes rendszerek voltak, és csak néhány évvel ezelőtt kezdték el bevezetni a vezeték nélküli eszközökre épülő rendszereket. KNX, Lutron és még néhány rendszer volt az, amelyek vezetékes un. bus vezérléssel működtek, ezek kialakításához már a lakás tervezésénél oda kellett figyelni a vezérlést szolgáló gyenge áramú vezeték rendszer kialakítására. Ezek ma is kiépíthetők, sőt fejlett működtetést biztosítanak, hátrányuk, hogy az automatizálás vezérlését un. CAT vagy egyéb busz kábelek biztosítják, melyeket a falban a villanyvezetékezés melett ki kell építeni. Ezek ma is működnek és ilyen fejlett rendszerek vezetékes rendszerek pl. az iNels, vagy a Loxone.

Országunkban ezidáig főként vezetékes megoldások kerültek kialakításra, de arányában messze nem az amerikában és európában meglévő kialakítások arányában. A vezeték nélküli rendszerek megjelenése, és a technológiai fejlődés így elég hirtelen érkezett meg hozzánk.

Tíz évvel ezelőtt jelentek meg a piacon az első vezeték nélküli megoldások, melyek a kezdeti útkeresés után mára már kiforott megoldásokká váltak. A különböző eszközök napjainkra három meghatározó szabvány szerint dolgoznak. Így ma már tudunk használni WiFi, Z-wave és ZigBee alapú eszközöket. Egyéb megoldások is léteznek, de ez a három az, amelyek az okosotthon technológiában a legmegbízhatóbb megoldásokat nyújtják. Ne felejtsük el, hogy ezek az eszközök is igényelnek elektromos táplálást a működéshez! Vagy a meglévő vezetékezéshez kell őket csatlakoztatni, mint a kapcsolókat, redőny és kapu vezérlőket, led világítás vezérlőket, vagy elemmel működtethetők, mint az ajtó nyitás, hőmérséklet, vagy CO érzékelők.

  • Text Hover
  • Text Hover
Időközben több gyártó is letette a voksát a szabványok mellett.

Így például régi elektromos, vagy elektronikai eszköz gyártók is használják ezeket a megoldásokat új eszközeikben. Pl. ma már tudunk vásárolni Legrand kapcsolót, ami Z-Wave hálózaton is kommunikál. ZigBee eszközöket, mint például a Philips Hue izzók, vagy a Xiaomi eszközök, és főleg a DIY megoldásokat biztosító WiFi eszközök, mint a Sonoff, Tp-link vagy mások. A legjobb eszközök gyártói csatlakoztak a szabványokat támogató szövetségekhez. Így ha ezek logóját látjuk egy terméken, és azt az interneten vissza ellenőrizve is látjuk, hogy a gyártó a szabvány szövetség tagja, akkor bátran vásárolhatjuk a terméket.

A hálózati eszközök megjelenése nagyobb szabadságot biztosít egy okosotthon vezérlés kialakításában, de érdemes nagy figyelmet fordítani, konkrétan megtervezni, hogy milyen eszközökkel és milyen megoldást szeretnénk kialakítani lakásunkban. A vezeték nélküli eszközök kb. 10 méteren belül kommunikálnak egymással, és tudnak összehangolt működést biztosítani, mindenféle vezetékezés nélkül.

Azonban ha okosotthon megoldást keres érdemes nagyon körültekintően eljárni, hisz a rengeteg eszköz nagyon csábítóan hírdeti magát, de nem biztos, hogy mindegyik jó lesz az elképzelései megvalósításához.

A különböző szabványú eszközök a legjobb esetben egy szabványon belül egymással kommunikálnak, tehát együttműködnek. De ez így nem teljesen igaz.

A Z-Wave eszközök együttműködnek egymással és lefelé, tehát az új eszközök a régiekkel kompatibilisek. Ma a Z-Wawe + sorozat a meghatározó, azaz a Z-wave 500, vagy ZW5 szabvány, de már készülnek és jövőre piacon lesznek a ZW7 sorozat eszközei is.

ZigBee szabványon belül nem egyértelmű ez szabály. A szabványon belül is léteznek különböző protokolok. Mint pl ZigBee, a ZigBee Ha-1.2 szabvány, a ZigBee PRO és a ZigBee 3.0 szabvány, viszont ezek nem mind működnek egymással együt. Így körültekintően kell eljárnunk, mikor ezeket az eszközöket szeretnénk egy hálózatban működtetni. Ma már a Z-wave rendszer hasonlóan a ZigBee szövetség is törekszik arra, hogy a minősített gyártók új termékei inteoperábilisek (azaz együttműködőek) legyenek egymással.

A legkaotikusabb a WiFi szabványú eszközök működése. Ezek általában WiFi hálózaton, de saját protokollal működnek, így szaktudás nélkül általában csak azonos gyártók eszközeit tudjuk egy hálózatban működtetni. Azonban, ha rendelkezünk megfelelő informatikai ismeretekkel, akkor HTTP GET, vagy python, illetve C++, vagy LUA nyelveken, illetve API-n keresztül könnyedén tudjuk őket együttműködésre bírni.

De mi is az az okosotthon? Ma már minden okos, és sok gyártó hírdeti okos reléit, okos lámpáit, elektromos aljzatait és reléit. Ezeket lehet kapcsolni távvezérléssel, vagy mobil telefonról. De attól, hogy ezt megtehetjük és a lakásunkban ezeket az eszközöket használjuk, attól még otthonunk nem lesz okos.

Okosotthonnak azt a lakás automatizálási rendszert értjük, mely a hozzá kapcsolt eszközöket monitorozza, bizonyos események megvalósulása esetén pedig programozott automatizmusok szerint ezen eszközöket, emberi beavatkozás nélkül is képesek működtetni. Legyen ez vezetékes vagy vezeték nélküli rendszer.

Sok izgalmat rejt a következő időszak, tartson velünk és győződjön meg a technológiák előnyeiről!