Általános

Okosotthon – ez mit jelent?

Okosotthonokról érthetően, mindenki számára elérhetőek ezek a rendszerek. A jövő megérkezett, csak ki kell próbálni. Tájékozódjon, tudjon meg többet!

Mik is azok a smart rendszerek? Mai világunkban már minden smart, a televíziónk, a redőnyünk, a telefonunk, a lámpánk és egyéb más használati tárgyaink, illetve mára már akár a lakásunk is. De mitől smart egy smart-rendszer?

Az hogy ma a mobiltelefonunkról fel tudjuk kapcsolni a világítást a konyhába, és dimmeljük a nappali lámpát a köztudatban már smart rendszerként jelenik meg, pedig még messze nem az, amit a lehetőségek nyújtanának. Smart-rendszernek azon elektronikai eszközök hálózatát értjük, amelyek egymással összeköttetésben (vezeték vagy vezeték nélküli módon) állnak, és működésük során egymással adatokat közölve, hálózatot alkotva hatékonyabb működtetést tesznek lehetővé, mintha önállóan üzemeltetnénk őket.

Smart rendszer elemei ma már a vezeték nélküli szenzorok, melyek hőmérsékletet, páratartalmat, CO szintet, levegő minőséget, fény intenzitást, talajnedvesség tartalmat, elektromos teljesítményt, stb. mérnek, mozgást, elmozdulást, hangot, folyadékot, stb érzékelnek. Elemei az úgynevezett aktuátorok, melyek a különféle beavatkozásokat végzik. Felkapcsolják a világítást, elzárják a vizet, elindítják a fűtést, mozgatják a redőnyöket, zsaluziákat vagy elindítják a kerti öntöző rendszert. Emellett azok az eszközök, melyek szórakozásunkat biztosítják audio rendszereink, multimédia eszközeink, a televíziónk, házimozi rendszerük, vagy a projektorunk. Ezen túl számos olyan eszköz, mely otthonunkban található, és csatlakozik egy hálózatra. Ilyen a mobiltelefonunk, a laptop, a PC vagy a hálózati nyomtató. Ezek az eszközök mind rendszerbe köthetők, hálózatba szervezve komfortosabbá, hatékonyabbá tehetik életünket, ellenőrizhetővé válik lakásunk és akár még költséghatékonyabb működtetésre is ösztönözhetnek bennünket.

Ezek az eszközök azonban nem okosabbak mint mi, nem maguk döntik el, hogy milyen elvek mentén működjenek, hanem magunknak vagy egy szakembernek kell összehangolni, programozni ezek működését.

Mai, robbanásszerűen fejlődő világunkban egyre több mindennapi használati tárgy kap hálózati hozzáférést, lesz része otthoni hálózatunk, és amelyek előnyeit még el sem tudjuk képzelni. A robot porszívók és robotfűnyírók, az okos mosógépek, okos kávéfőzők és az okos autók már hozzánk is elérkeztek, de rövid időn belül már olyan eszközök is okosak és automatizáltak lesznek, amit ma még el sem tudunk képzelni!
  • Text Hover
  • Text Hover
A rendszer különböző érzékelőkből (mozgás, nyitás, hőmérséklet, fény, füst, szén-monoxid, nedvesség, fagy, rezgés), valamint speciális vezérlő modulokból és kiegészítőkből épül fel, melyeket a központi vezérlő egység fog össze, felügyel és irányít. A központi egység, a komplett „élő otthon” rendszer központi agyaként funkcionál. A Z-Wave hálózaton keresztül ide érkeznek be az egyes érzékelőkről és rendszer elemekről az információk, itt kerülnek feldolgozásra, majd innen továbbítódnak a végrehajtandó parancsok az egyes vezérlő modulok felé. A komplett rendszer igényeinknek megfelelő programozása szintén a vezérlő egységen történik. A távoli ellenőrzés és vezérlés ingyenes mobilalkalmazáson és online webes felületen keresztül válik lehetővé.

A rendszer bővíthető akár a fűtési rendszer, hangrendszer, öntöző rendszer, vagy a világítás vezérlésével is. Az okos otthon rendszer rugalmasságának köszönhetően, és tekintettel a felhasználói igények változatosságára kijelenthetjük, hogy épp úgy, ahogy nem létezik két egyforma ember, nem létezik két egyforma okos otthon sem.Ahány ház, annyi szokás és megannyi okos otthon megoldás. A lehetőségeknek csak a kreativitás szabhat határt. Épp ezért elkerülhetetlen egy igényfelmérés annak érdekében, hogy saját otthonunk tulajdonságainak megfelelően legyen kialakítva egy-egy funkció. 

Mindenképpen érdemes egy hivatalos okos otthon telepítőre bízni az installálást! Ha Ön építkezik, akkor érdemes vele már a korai szakaszban konzultálni, mert tapasztalata alapján sokat segíthet abban, hogy melyek azok a sarokpontok, amelyekkel a leggördülékenyebb a telepítés.

KÉRJE AJÁNLATUNKAT!

Mi nem eszközöket adunk el, hanem Önnel közösen találjuk meg a legjobb megoldást az Ön számára, és megoldjuk annak kivitelezését. Kérje ingyenes tanácsadásunk!