Smart napelem rendszereink

EnergiaOkosotthonSmarthomeVállalkozás

Napelemes rendszerek esetében a vevők általában a teljesítmény adatokkal találkoznak és sokszor ennek, és a rendszer árának figyelembe vételével hozzák meg döntésüket. Halott már a smart napelem rendszerekről?

Tudja, hogy hány tényező befolyásolhatja a technológia mellet egy napelemes rendszer működést?

Árnyékolás, szennyeződés, hó, panelhiba, optimalizálatlan elhelyezés, stb. Ezek mind befolyásolják egy kiépített napelem rendszer teljesítményét. Hagyományos rendszereknél ezen esetekben a teljesítmény jelentősen csökken, melyet visszatápláló rendszereknél legrosszabb esetben csak az éves elszámolás alkalmával tudunk meg. Ilyenkor az elszámolt betáplált energia jócskán elmaradhat a várttól.

Az újabb napelem rendszerek már képesek arra, hogy panelekként, de akár cella szinten figyeljék a működést és egyből figyelmeztessenek arra, ha nem az elvárt teljesítményt adják le a rendszer elemei. Jelzik a korlátozott területet, annak nagyságát, így gyorsan és hatékonyan lehet megszüntetni a korlátozás okát. Ezek a rendszerek panel hiba esetén is a maximális teljesítménnyel dolgoznak.

Hagyományos napelem rendszereknél ha egy panel teljesítménye korlátozva volt, akkor ez az összes panel működését és teljesítményét befolyásolta. Ebben az esetben a teljes rendszer teljesítménye visszaesik a leggyengébben teljesítő panel szintjére. Újabb rendszereknél már csak egy vagy két panel korlátozódott. Belátható, hogy néhány paneles rendszereknél már ez is nagyfokú hatékonyság vesztést okoz.

Az újabb napelem technológiák már panel vagy cella szinten is képesek orvosolni ezt a problémát és fokozottabb energia hatékonyságot biztosítanak, jelentősebb többlet költség nélkül. Ha egy ilyen rendszernél történik hiba vagy teljesítmény kiesés az csak az adott panelt érinti, a többi teljesítményét nem befolyásolja. A rendszer lehetővé teszi, hogy más más síkban kiépített napelem panelek is a legmagasabb teljesítményen tudjanak működni. Így ha déli és nyugati tájolású területen is van napelem telepítve a rendszer mindig a legnagyobb hatékonysággal fog dolgozni.  

[caption id="attachment_5013" align="aligncenter" width="300"] SolarEdge-Pazmand[/caption]

Amikor napelem rendszert telepítünk hosszú évekre tesszük ezt, így egyáltalán nem mindegy annak hatásfoka és annak járulékos karbantartási költségei. Smart napelem rendszerrel 5-25% kal nagyobb hatékonyságot lehet elérni a hagyományos, nem vezérelt napelem rendszerekhez képest. Már meglévő hagyományos rendszerét is fel lehet okosítani, panel szintű vezérlés kialakításával, utólagosan is!  

Telepített rendszereink már megfelelnek ezen elvárásoknak is. Ügyfeleink igény felmérése során minden esetben egyeztetjük ezeket a járulékos tényezőket, hogy Önnek minél egyszerűbb legyen meghoznia döntését.

NÉZZE MEG TOVÁBBI AJÁNLATAINK