Általános

Robotfűnyíró – gyepápolás profi segítője

Ma még nálunk nem igazán terjedtek el a robotfűnyírók, mint tőlünk nyugatra, de azért már itthon is megjelentek az üzletek polcain. Sokan idegenkednek tőlük, és nem tudják elképzelni, hogy ezek az eszközök nem csak kényelmesebbé teszik az életünket, de a gyepet is ápolják, mellette gazdaságosak és környezetkímélők.

Lassan közeledik a tavasz, így ha valaki azon töri a fejét, hogy milyen új fűnyírót vásároljon, azzal szívesen megosztjuk az alábbi gondolatokat.

Először is nézzük meg mi a különbség a hagyományos fűnyíró és a robot fűnyírók között, és most nem a szerkezeti felépítésükre gondolunk. Hagyományos fűnyíró esetében a füvet jó esetben hetente, de inkább két hetente nyírjuk, amikor már szemmel láthatóan is megnőtt. Van olyan időszak és időjárási körülmények, főként tavasszal, amikor olyan gyorsan nő a fű, hogy szinte tíz centit nyírunk le belőle. Ez nem a legideálisabb a gyep számára, hisz szinte sokkoljuk a nyírással. Ilyenkor a gyep több energiát fordít arra, hogy ezt a stresszt kiheverje. A gondos gazda ekkor a nyesedéket összegyűjti, jobb esetben komposztálja, vagy kihelyezi a komposzt hulladékba. Ha már voltunk ilyen helyzetben, akkor tudjuk, hogy sem a fűgyűjtős fűnyíró esetében, sem a hagyományos gereblyés megoldással nem öröm ennek elvégzése.

Rosszabb esetben ezt a nyesedéket nem gyűjtjük össze, otthagyjuk és a természetre bízzuk annak feldolgozását. Ez a legrosszabb, hiszen ilyenkor a gyepet bedunsztoljuk, befüllesztjük. Nem csak a növekedésében gátoljuk, hanem a gyep minőségét is hosszú időre visszavetjük. Ilyenkor láthatjuk, a besárgult gyepszőnyeget az otthagyott nyesedék alatt.

A robotfűnyíró viszont naponta megy dolgozni úgy, hogy észre sem vesszük. Minden nap millimétereket nyír a fűből és azt le is mulcsozza. A vissza hulló mulcs olyan apró, hogy gond nélkül visszahullik a talajra, tápanyagként szolgál a gyepnek. Így nem csak, hogy nem kell a mulccsal dolgoznunk, de az még hasznos is annak.
  • Text Hover
Nézzük meg az árakat, melyek alapvetően elrémítik az érdeklődőket. Ha kisebb területű kertünkben a gyep (max. 300 négyzetméter), akkor 150-300.000,- Ft között találunk megoldásokat. 300 és 1500 négyzetméter közötti területekre 300-600.000,- Ft között, míg e fölött már mélyen a pénztárcába kell nyúlni. Itt is vannak olyan robotok, melyek 700.000 Ft körüli áron már 3000 négyzetméter feletti területet gondoznak. Sőt az Ambrogionak van megoldás 5 Ha területre is. Bár ehhez az árhoz még a telepítési költség is hozzáadódhat.

Nézzük meg mennyibe kerülnek a hagyományos fűnyírók. Egyszerű elektromos fűnyírót már pár tízezer forintér is tudunk vásárolni, melyek minősége azért kérdéses. Jobb minőségű, fűgyűjtős fűnyírót 50.000,- Ft környékén kezdhetünk vásárolni. Ha már mulcsozósat és önjárót veszünk, könnyen elérjük a százezer forintos határt. De az akkumulátoros, akkor már jóval 100.000,- Ft felett vagyunk. Ennél a megoldásnál legalább nem kell a hosszabbító kábelt kerülgetnünk. Ha ugyanezt benzin motoros fűnyíróban szeretnénk, mivel nincs elég hosszabbító kábelünk, mellyel az udvarunkban dolgozni tudunk, akkor könnyen elérhetjük a 200.000,- Ft határt is. Ha már pár ezer négyzetméteres területet kell gondoznunk, akkor viszont már érdemesebb fűnyíró kistraktorban gondolkoznunk. Ennek ára minőségtől függően 400.000,- Ft-tól indul. Ha ezt átgondoljuk, akkor már annyira nem is drága egy robot.

Nézzük a karbantartást. Egy elektromos tologatós fűnyíró karbantartása olcsó, hisz csak a kést kell éleznünk és megfelelően tisztítani, illetve ha akkumulátoros, akkor annak használatára odafigyelni. Más a helyzet a benzinmotoros eszközöknél, hisz ezeknél az általános tisztításon túl el kell végezni az időszakos gondozásokat, motor olaj cserét, légszűrő cserét, gyertya tisztítást. Minél nagyobb a gépünk, annál többet kell erre költenünk. Míg egy elektromos fűnyíró esetében a működtetéshez szükséges áram díja pár száz forint, ez igaz a fűnyíró robotokra, addig a benzinmotoros eszközöknél akár több ezer forintot is költhetünk üzemanyagra. Egy robot fűnyíró esetében, ha az alapvető tisztítási munkálatokat elvégezzük, akkor szinte gondozás mentesen tudjuk üzemeltetni.

Felmerülhet bennünk, hogy igen, de egy hagyományos fűnyíró több évig gond nélkül is üzemel. Erre azt tudjuk felhozni, hogy tudunk olyan robotfűnyíró szériáról, melynél 6 év után cseréltek akkumulátort és még ma is működik. Tudunk olyan eszközt, mely már 4000 km távolságot tett meg és még nem kellett javítani. Ez olyan távolság, mintha elsétált volna az eszköz Spanyolországba. Mindegyik Magyarországon van üzemben. Ma már egyértelmű, hogy a robotfűnyírók megbízható eszközök. Természetesen, mint minden más berendezésnél, ha a megfelelőt választjuk.

Javítási költségek esetében sem kell arra gondolnunk, hogy horror összegeket kell egy esetleges meghibásodás esetén kifizetnünk. Ezekben a robotokban kevesebb alkatrész van, mint egy hagyományos robbanó motorosban. Ugyanúgy, mint egy négyértékű hagyományos fűnyírónál itt is előfordulhatnak meghibásodások, de ezek javítása semmivel sem költségesebb, mint az előzőeknél.
Összefoglalva, ha még nem döntöttünk, de gyönyörű gyepet szeretnénk, ha kicsit többet szánunk erre, hosszú távon nem szeretnénk karbantartással bíbelődni, kicsit környezet tudatosak vagyunk, minimális havi üzemeltetési költséget szeretnénk, és szeretjük a kényelmet, akkor egy robotfűnyíró a legjobb döntés lehet.

Következő írásunkban ezek üzembe helyezéséről és működési elvükről tudhat meg többet.

KÉRJE AJÁNLATUNKAT!

Gondolt már a tavaszra? Mi igen, így bátran kereshet bennünket. Ha ismerjük elképzeléseit, kertje paramétereit, ingyenes tanácsadásunkkal segítünk megtalálni a legideálisabb megoldást, kertjének és pénztárcájának egyaránt.